fredag 6 november 2015

Hemuppgift 5 Varor

Hemuppgift HK/SO/NO
Ämne
  • Norrmejerier Mjölk
Själva mjölken kommer från gårdar runt om i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland. Då bonden har mjölkat dem fraktas mjölken med tankbil till dem 2 Mejerierna i Umeå Och Luleå för att där bearbetas. Då mjölken har bearbetas paketeras den i tetra pack förpackningar. Då mjölken har paketeras körs den ut till affären i lastbil för där sätts den i in kylar för att hålla mjölken kall. Då konsumenten köper mjölken tar hen den ur kylen och går och betalar.
Då det finns en stor debatt i dagens samhälle om hur mjölkbönderna ska klara sig på den inkomst som dem får in från mejerierna så är ett alternativ på hållbar utveckling att faktist handla direkt från en lokal mjölkbonde. Det värnar om miljön då det blir mindre åkande för mjölken innan den är hos konsumenterna. En annan faktor är att Mjölkböndrrna klarar sig bättre då den mjölken är oftast lite dyrare.

  • Norrgott
Norrgott tillverkas av mjölk och grädde från olika gårdar i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland. därefter transporteras det till Norrmejeriers Mejeri i Umeå för att där göras till smör efter de så körs den ut med lastbil till Butikerna för att sedan köpas av konsumenterna.
Alternativ för hållbar utveckling är att göra eget smör eller handla hos en lokal bonde. då gynnar man lokalt då det då blir en pusch för bonden ekonomisk. samt så blir det mindre utsläpp då Smöret inte behöver köras långt. En nackdel kan vara at det inte blir en lika bra kvalité i varan som om ett större mejeri skulle göra det.

Ica Basic Broccoli
Broccolin är producerad i Belgien för Ica Sverige. Till Sverige så fraktas dem med antingen Lastbil eller båt där dem hamnar i icas huvudlager för att sedan köras ut med lastbil till butikerna. fördelen med detta är att det blir väldigt billigt för konsumenterna med ica basic men detta kan i sin tur slå ut på andra fronter såsom på arbetsmiljöaspekt och Miljön då det blir långa transporter med utsläpp innan den hamnar hos konsumenterna
Det hållbara alternativet för dena produkt är odlingar som finns i Sverige. då drar man ner på Fraktkostnaderna samt miljön blir bättre. Samt att man gynnar närodlat. Dock så kan kvalitén bli sämre då det kan komma från många mindre odlingar.

Polarbröd
Polarbröd görs i bageriet i Älvsbyn. Därefter körs det ut  med lastbilar till affären där konsumenten köper det. Fördelen med detta är att brödet är väldigt närodlat och transporten kostar inte mycket då det ligger väldigt nära affären. Om man ser till miljöaspekten så tillkommer det inte mycket transporter vilket är bra för miljön
En alternativ Produkt till detta är att köpa brödet från privatpersoner. Nackdelen med detta är att brödet inte är kvalitets säkrat. Men miljön blir bättre då transporten minskar. Dock är Polarbröd likaså Norrmejerier ett hållbart företag som är svårt att hitta ersättningsvaror.

Scan Köttbullar
Köttbullarna kommer från svenskt kött som rullas i Skara. Därefter paketeras dem och körs ut till affärens runt om i Sverige. En fördel med detta är att det är svenskt kött och inte nått från utlandet då behövs det inte importeras något som skulle kunna påverka miljön. Dock så påverkas miljön av detta då det är långt att åka från skara till boden och mycket utsläpp hinner komma ut.
Ett Hållbart alternativ till detta är nyhlens hugossons köttbullar som är närproducerade. då så gynnar man lokalt samt miljön blir bättre för att de inyte behöver färdas långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar